maanantai 1. helmikuuta 2016

masukakku vauvakutsuille

Yllätimme viime lauantaina viimeisillään raskaana olevan ystävämme vauvakutsuilla. Annoimme tulevalle isälle kunniatehtävän pitää puolisonsa kotona lauantai-iltapäivänä klo 16 alkaen. Salapoliisin työnä hän myös etsi yhteystiedot niille ystäville, joita itse en entuudestaan tunne. Hieman sovitun ajankohdan jälkeen karautimme tulevien vanhempien talon pihaan. Koiraa ulkoiluttanut kohdehenkilö saapui ihmettelemään saattuettamme ja liikuttui silminnähden kuullessaan, että hänen vauvakutsunsa alkaa nyt.

En ole koskaan aiemmin tehnyt masukakkua tai puuhaillut sokerimassasta muuta kuin koristeita ja yhden epäonnistuneen prinsessakakun. Kunnianhimoinen tavoite siis, etten sanoisi, kun päätin ottaa sen nyyttäriosuudekseni. Onneksi juhliin oli tulossa omia läheisiä ystäviä, joille voisin tarjota vaikka Pappilan hätävaraa, jos kaikki kauhuskenaariot kävisivät toteen. Babyshower cake -hakusanalla löytyy muuten aivan video-opastusta kakun tekemisestä. Nopealla vilkaisuilla ne näyttivät olevan jenkkityylisiä kakkuja eli suklaa tms. kakkupohjan osien väliin hivautettiin kerros creemiä ja päälle marsinpaania. Kakkupohjista saatiin sopivan mallisia paistamalla ne keraamisissa kulhoissa.

Muutama pohdintakierros mietintämyssy päässä toi ajatuksen kokeilla kakkua charlotte-tyyliin, siis kermatäytettä hyydyttämällä. En jaksanut tehdä erikseen kääretorttuja eivätkä kaupan valmiit vastaa makuvaatimuksiani, joten oikaisin pikkuisen tässä mutkassa ja paistoin pari pellillistä kääretorttupohjia ja asettelin ne jäähtyneenä tuorekelmulla vuorattuihin kulhoihin. Suurimmasta tuli massu, kahdesta pienemmästä tissit. Pienenä erikoisuutena vielä se, että tisseistä tuli kokonaan gluteenittomat ja maidottomat, joten erikoisruokavaliot huomioitiin samalla kertaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa se, minkäasteisesta ruokarajoitteesta on kyse, sillä kyllähän eri osat ovat tässä kakussa kosketuksissa keskenään. Pahasti allergisen ratkaisu tämä ei ole. 


Gluteeniton kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tasoita se. Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia. Seuraa paistumista ettei torttu pääse palamaan.

Kakkuun riittää yksi gluteeniton pohja

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Valmista kääretorttupohja samaan tapaan kuin gluteeniton versio yll. Jos teet 1 gluteenittoman pohjan, riittää isoon masuun 2 tavallista eli ohje x2. Jos gluteenittomuutta ei tarvitse huomioida, tee 3 tavallista pohjaa.

Vuoraa kulhot (1 iso, 2 pientä) tuorekelmulla pohjien jäähtyessä. Tee täytteet oman makusi mukaan. Minun versioni oli aikatauluongelmien vuoksi hyvinkin pelkistetty:

1. Masu-osion täyte:
4 dl kuohukermaa vaahdoksi vatkattuna
n. 300g pakastemansikoita
5 liivatelehteä
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan

Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Sulata mansikat ja yhdistä kermavaahtoon. Mansikoiden määon makuasia: kuinka mansikkaisen täytteen haluat. Mukaan voit lisätä vaikkapa skyrin granaattiomenarahkaa tms. jos haluat. Määritä täytteen makeus sokereilla. Kuumenna mansikoista irronnutta mehua tms. kiehuvaksi ja liota liivatteet sen joukkoon. Jäähdytä hetki ja lisää täytteeseen.

Jos teet saman täytteen koko kakkuun, testaa riittääkö tämä määrä myös tisseihin. Kulhojen koosta riippuen etlttämättä tarvitse enempää täytettä.

2. Tissien maidoton täyte:
1 dl alpron vaahtoutuvaa soijavalmistetta
1 dl alpron soijajugurttia maustamaton tai haluamallasi maulla
n. 100g mansikoita
vaniljasokeria ja sokeria makusi mukaan
3 liivateleht

Makuasioissa pätenee samat säännöt kuin yllä, samoin työjärjestyksen suhteen. Liota, vaahdota, mausta ja lisää liotettu liivate. 

Vuoraa suuren kulhon pohja ja reunat kääretorttupohjalla. Tässä kohtaa sivelin päälle ohuen kerroksen lettuhilloa. Pohjaa kannattaa myös kostuttaa aavistuksen verran vaikkapa kivennäisvedellä. Kaada täyte kulhoon jäävään kuoppaan ja leikkaa toisesta normi kääretorttupohjasta kansi päälle. Käännä reunojen yli tuleva tuorekelmu jämäkästi pohjan yli tai tee se kokonaan uudella kelmupalalla.

Kahteen pieneen kulhoon käytetään gluteeniton torttupohja, hillo ja kostutus sekä maidoton täyte. Leikkaa pohjat samasta tortusta ja suojaa teos kelmulla. 

Anna hyytyä jääkaapissa ainakin yön yli. Omassa tapauksessani hyytyminen sai kestää melkein vuorokauden, sillä puolivalmis kakku matkusti muutaman sata kilometriä pohjoiseen tässä välissä. Sommittele kakut tarjoilualustalle ja kippaa ne rauhallisesti sen päälle. Kakut irtoavat kelmusta varovasti vetämällä. 

Muotoile masua leikkaamalla paremman malliseksi, sillä raskausmaha ei ole symmetrinen pallo. Leikkausjätteellä voit täyttää tissien ja masun väliin jäävän kolon, mutta muista mainita siitä syöjille, jotta gluteenittomat ja maidottomat juhlijat tietävät keskittyä tissien yläosaan. 


Päällystä kakku esimerkiksi vaniljacreemillä. Se pitää sokerimassan pidempään hyvänä ja sillä voit tasoittaa raskausarpien näköiset juovat ym. kolot kakustasi. Tissien kohdalla sama tehtiin alpron vaahtoutuvalla soijavalmisteella, jota ryhditettiin tomusokerilla. 

Sokerimassan käyttöön löytyy miljoona parempaa ohjetta, joten tyydyn totemaan, että varaa massaa mieluummin todella paljon liikaa kuin liian vähän. Liian ohueksi kaulittu kuorrute hajoaa käsiteltäessä helposti. Kuviot mekkoon olen tehnyt silikonialustalla, jota tuo kaunis kukka/sydänkuvio koristaa. Sydämmet nostin enemmän esille sinisellä tomuvärillä ja massa asettui kivasti hieman epäsymmetrisesti toiselle puolelle. Lopuksi siistin ylimääräisen massan yläosasta pois, mutta jätin helman liehuamaan kauniisti.   




Kakun kuljettaminen oli operaatio jo itsessään, sillä se ei mahtunut yhteenkään kakkukupuuni ja sitä piti liikutella 50km autossa ennen tarjoilua. Lopulta pelastukseksi tuli lelulaatikko, jonka pesin ja vuorasin lakanoilla. Kakku pysyi tukevasti paikoillaan ja kuljetuksen ajaksi sain kannen päälle. Älä kuitenkaan säilytä tällaista kakkua kuvun alla jääkaapissa sillä se vetisyttää sokerimassa.     

           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)