keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Leikkipuisto ja liikennepuisto Kuusamossa


Pieni suuri kiipeilijäni kaipaa leikkipuistojen menoa ja meininkiä myös lomalla. Leikkipuistoihin on yllättävän vaikea löytää vieraalla paikkakunnalla, jos ei tunne ketään kohderyhmään kuuluvaa kyseisiltä huudeilta. Kuusamo sinänsä on sen verran tuttu paikka, että liikuntahallin takana (os. Kitkantie 42) olevan puiston kanssa on tehty sinunkaupat jo vuosia sitten. Täytyy kuitenkin sanoa, että koko Kuusamon keskustan ranta-alue on kokenut melkoisen kasvojen kohotuksen sitten omien leikki- ja teinivuosien. Uimarannan ja liikuntahallin välinen alue on muutettu puistoksi ja kunta on nähnyt vaivaa rakentaessaan eripituisia ulkoilureittejä keskustaan.Ne eivät myöskään ole marjasalaisuuksia vaan reiteille opastetaan aivan kunnollisen kokoisin kyltein ja viitoin.
  Leikkipuiston välineet eivät ole uusimmasta päästä, mutta ne tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen motoriseen toimintaan ja ovat mielikuvitusta herätteleviä. Vanha kunnon autonrengaskeinukin löytyy kyseisestä leikkipuistosta.Neitokaisen suosikkeja olivat laivan mastoa muistuttava kiipeilyteline ja liukumäen hiekkahissi.Merimies-Liisi vilkutteli onnellisena laivan mastosta ja tähysteli Kapteeni-Koukkua - Ohoi!

 

Luonnonkiviä on jätetty jonkin verran reunustamaan puistoa, mutta niitä olisi voinut olla enemmänkin. Kivet ovat mitä parhaimpia kiipeilypaikkoja erilaisten kaltevuuksiensa vuoksi. Pienten lasten ja teinien mielestä puiston keskelle jätetty kuusimaja on takuulla houkutteleva majaleikkeihin. Metsämörreilyyn se olisi mahtava kiinnekohta. Leikkipuiston vieressä on ilmeisesti joskus ollut rata vaativaan tasapainoiluun ja trapetsilla taiteiluun. Se on kuitenkin päästetty muuta puistoa kurjempaan kuntoon enkä usko sen täyttävän enää tarkoitustaan. 




Leikkipuistosta pääsee rannan kävelyreittiä pitkin pieneen kivaan liikennepuistoon. Keskustasta katsottuna se sijaitsee poliisilaitoksen takana alhaalla Rantatiellä. Polkuautojen suositusikäraja on 5 vuotta, mutta meidän 4vee pääsi kyllä kokeilemaan ajamista. Hintaa huville tuli 1e/ 1/2 tuntia eli ei mielestäni paha hinta ollenkaan, kun ottaa huomioon, että paikalla on koko ajan henkilökuntaa vuokrausaikana. Autoja saa ajelua varten sulan maan aikana maanantaista perjantaihin klo 10-16. Säiden herrasta siis riippuu kuinka pitkä polkuautokausi Kuusamossa on. 



Liikennevaloja ja pikkuisen lisää erilaisia merkkejä olisin toivonut liikenteen harjoitteluun, mutta pienelle neidille jännitystä taisi olla aivan tarpeeksi omalla kaistalla pysymisessä. Kuusamo Hotellin takana ollut liikennepuisto oli mielestäni isompi ja parempi - tai sitten minä olen ollut vain tosi paljon pienempi. Muistan kuinka ukki vei minut ja veljeni sinne usein ajelemaan. Oli todella noloa, jos valvoja kuulutti kopista kovaäänisellä, että oma auto kulkee sääntöjen vastaisesti baanalla. Ukkiamme taisi hävettää vielä pikkuisen enemmän, kun veljeni noin 4-vuotiaana laulaa kailotti suureen ääneen polkuauton ratissa: nasta lautaan, mummot hautaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)