Nuotiopaikka alkaa olla käyttökunnossa. Sen tekoprojektista voit lukea lisää täältä. Lopullista julkistamistilaisuutta ei voida pitää vielä, sillä istumapaikat antavat odotuttaa itseään eikä oikein muutakaan sisustamista ole tapahtunut tällä rintamalla. Reunakivetyksen laittaminen on vielä kesken, mutta hyvästä syystä. Olen ihastunut kotipaikaltani Koillismaalta löytyviin monivärisiin kiviin, joissa myös kiteiden rakenne vaihtelee. Päätin kerätä reunakivet tunteella eli sitä mukaa, kun vastaan tulee kauniita yksilöitä. Nuotiopaikka itsessään on aivan käyttökelpoinen ja miellyttää omaa silmää valtavan paljon. Parit muurinpohjalätyt on jo paistettu. Pitäisi rohkaistua käyttämään tuota muurikkapannua myös muuhun ruuanlaittoon.
Muurinpohjalettutaikinan tein aivan vanhojen muistikuvien mukaan. Luullakseni ohrajauhot ovat näiden herkkupalojen tärkein ainesosa, joka erottaa ne muista lätyistä ja letuista.
Muurikkalätyt
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
n. 1 litra maitoa
3 kananmunaa
50g voisulaa
Kippaa kuivat aineet kulhoon ja lisää sen jälkeen maito niiden päälle muutamassa erässä. Tämä marssijärjestys estää jauhojen paakkuuntumisen. Toinen hyvä puoli on se, että voit itse tarkkailla lisättävän nesteen määrää. Lopeta maidon kaataminen, kun taikina on sopivan paksuista. Jauhot turpoavan vähän, mutta tuo litra olisi ollut pikkuisen liikaa. Lisää joukkoon kananmunat ja jäähtynyt voisula. Anna turvota noin 15 minuuttia. Seuraava kikka kolmonen, jonka olen oppinut kummitädin lettuilua seuratessani: kaada turvonnut taikina mehukanisteriin tai limsapulloon. Siinä taikinaa on helppo sekoittaa ravistamalla, pannulla kaataminen on helppoa, ei tarvitse sotkea erikseen kauhaa ja taikina pysyy hyvänä notskiolosuhteissa.
Sytytä nuotio ja aseta pannu jaloilleen sen päälle. Varaa viereen pieniä halkoja, joilla voit helposti säädellä pannun lämpötilaa. Muista käyttää reilusti paistorasvaa. Meillä oli mukana pullossa juoksevaa oivariinia, joka toimi tähän tarkoitukseen mainiosti. Kaada taikinaa reunoilta keskelle, jolloin saat toivonmukaan aikaan pitsireunukset. Tasoita lastalla taikina niihin kohtiin, joissa sitä ei vielä ole. Irrottele lätty ensin reunoilta ja sitten keskeltä ennen kääntämistä.
Pannun lämpötilaa voit tarkkailla paistoajan perusteella. Lätyistä on tarkoitus tehdä ohuita, joten kääntämistä kannattaa suunnitella tai ainakin tarkkailla jo siinä kohtaa, kun taikinan saa kunnolla asettumaan pannulle.
Harjoitus tekee mestarin ja treenit jatkuvat vielä meidän nuotiopaikallakin. Lätyt eivät ehkä ole kaikkein kauneimmasta päästä, mutta maistuvat aivan mainioilta. Keittelin kinuskikastiketta jäätelöitä varten ja ylijäänyt kastike pääsi lättyjen höysteeksi. Vakiomakupari ovat kuitenkin kermavaahto ja lättyhillo/ kuusenkerkkäsiirappi. Myös tuoreet pilkotut mansikat ja mustikat sopivat täydentämään tätä nautintoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)