sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Karamellipossu-salaatti




Ehdottomasti paras tapa hävitää loppu joulukinkku on tehdä siitä karamellipossua. Toki kyseisen herkun eteen kannattaa toisinaan nähdä niin paljon vaivaa, että paistaa lihan aivan varta vasten tätä tarkoitusta varten. Farangin Karamellipossuun löydät ohjeen TÄÄLTÄ. Mukaillen tein siitä jämäkinkulle sopivan version, joka herkullisuudessaan pärjään kyllä alkuperäiselle esittäjälle. Mukavan kevyt lisäke syntyy aasialaistyyppisestä salaatista. Riisin tai nuudelin voi korvata näin ollen terveellisemmällä vaihtoehdolla vaikkakin possu itsessään sisältää kyllä melkoisen määrän rasvaa, suolaa ja sokeri. 

reilu 1 kg kypsennettyä kinkkua
1l uppopaistoon soveltuvaa kasviöljyä

Kastike:
2,5 dl vettä
1 dl valkoviiniä
pieni pala inkivääriä karkeina paloina
2 valkosipulin kynttä puolitettuina
ripaus valkopippuria
1 dl soijakastiketta
0,5 dl ketjap manis-kastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 tähtianista
ripaus kanelia tai kanelitanko

Laita kattila liedelle ja lisää sinne kaikki kastikeainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista levyllä muutaman minuutin ajan. Nosta kattila sisältöineen sivuun odottamaan.

Leikkaa kinkku kuutioiksi. Haluamaasi kokoa mallaillessa muista, että palat kutistuvat friteerauksen yhteydessä. Kuumenna sitten 1 litra kasviöljyä noin 175 asteiseksi ja lisää reikäkauhallinen kinkkupaloja varovasti öljyn sekaan. Lihat saavat mukavasti väriä muutamassa minuutissa, mutta niitä kannattaa hieman hämmentää paistamisen aikana, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni. Nosta kuutiot lopuksi talouspaperin päälle reikäkauhalla, jotta ylimääräinen rasva valuu niistä pois. Siirrä tarjoiluastiaan.

2 sipulia
1 valkosipulin kynnet
kasviöljyä
pieni ripaus sokeria

Viipaloi sipulin puolikkaiksi renkaiksi ja kuori valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulit sekä valkosipulit paistumaan. Hetken kuulottamisen jälkeen ripottele pinnalle vähän sokeria ja sekoita. Paista kunnes sipulit ovat mielestäsi sopivan pehmeitä - makuasia mitä suurimmassa määrin. Ripottele valmiit sipulit possun päälle. 

Karamellikastike
200g palmusokeria
0,5 dl vettä
aiemmin keitetty kastike
1 punainen chili

Mittaa palmusokeri ja vesi kattilaan. Keitä seosta kunnes se kiehahtaa ja alkaa tuoksua paahtuneelta. Siivilöi aiemmin keitetty kastike ja lisää se karamelliseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Seosta saa keitellä nyt useamman hetken. Huomaat kyllä, kun se saostuu siirappimaiseksi. Neste vähenee kattilasta, kun sitä haihtuu kiehuttamisen yhteydessä. Kaada valmis karamellikastike possujen ja sipulien päälle. Kruunaa kokonaisuus pilkkomalla joukkoon chiliä - voimakkuus oman maun mukaan. 

Itämainen salaatti
Jäävuorisalaattia
Luumutomaatteja
Kurkkua
Herneitä
Pähkinöitä
Porkkanaa

Pilko salaattiainekset kulhoon ja asettele tarjolle. Lihaa ei kannata yhdistää salaattiin etukäteen, sillä voimakas karamellikastike on sen jälkeen ainoa, mitä annoksesta maistat. Tarjoillaan siis erikseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)