sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Simasäätöä

Vappu lähestyy taas huimaa vauhtia ja tällä kertaa aion olla siman kanssa ajoissa liikkeellä. Joka vuosi pomppaan shokkiherätyksellä sähläämään juhlajuomaa juuri viikkoa ennen h-hetkeä! Simaan kuuluu meillä ehdottomasti sekä sitruunaa että appelsiinia, joista jälkimmäinen tuo juomaan ihanan pehmeän maun. Rusinatkin nakkaan mukaan vaikken niitä sitten loppujen lopuksi syökään. Niiden väistely juomaa kaataessa kuuluu vappuun. 

Perinteisen siman lisäksi ajattelin kokeilla tänä vuonna myös mustikka-vaahterasiirappisimaa. Laitan ohjeen jo tänne näkyviin, mutta varoituksen sana: sitä ei ole kokeiltu aiemmin ainakaan meidän keittiössä. Äkkiseltään en myöskään löytänyt siihen suoraa ohjetta googlen ihmeellisestä maailmasta eli tämä olkoon sitten aivan puhtaasti mun ohjeeni, joka siis luvassa tuolla alempana.

Perinteinen sima:
2 litraa vettä
125g fariinisokeria
125g taloussokeria
2 sitruunaa
1 appelsiini
hiivaa puolikkaan herneen kokoinen nokare

Vettä kiehutetaan 2 litraa. Minä teen sen yleensä vedenkeittimellä, sillä ainakin kuvittelen sen säästävän aikaa. Jossain on myös joku väittänyt sen säästävän energiaa. Meillä puurovesikin lämmitetään vedenkeittimellä vaikka itse puuro tehdään kattilassa. Ei muka ole koko päivää aikaa odottaa ;) Tässä tapauksessa säästetään myös tiskissä, kun ei tarvitse peippailla erikseen kattilan ja ämpärin kanssa. 

Fariinisokeri pukkaa kovettumaan ikävästi, kun sen unohtaa avaamisen jälkeen kuiva-ainekaappiin. Pyrin säilyttämään sen jääkaapissa, mutta joskus häslään paketin väärään paikkaan. Tässä tapauksessa sillä ei onneksi ole sen suurempaa merkitystä. Lihanuija kehiin ja paloja paukuttamaan. Sai ne työviikon aiheuttamat agressiot kyytiä! Reilun kokoisetkin palat sulavat kyllä kiehuvassa vedessä. Taloussokeri myös mukaan kuumaan veteen sulamaan. 

Käytän sitruunan ja appelsiinin kuoret siman keitossa. Kannattaa ostaa luomua ja muistaa pestä kunnolla hedelmät ensitöikseen. Kuori lähtee irti perunankuorimaveitsellä, mutta varo ehdottomasti ottamasta mukaan sitä kuoren valkoista osaa! Se tekee simasta kitkerää. 


Oli pakko pikkuisen peippailla kameralla tässä kevään kauniissa valossa ja kokeilla vähän asettelemistakin. Nämä eivät kuitenkaan tällaisenaan päätyneet ämpäriin vaan valkoisen osan poiston jälkeen!

Odota seoksen jäähtyminen kädenlämpöiseksi ja lisää mukaan kädenlämpöiseen vesitilkkaan liotettu ihan pikkuinen nokare hiivaa. Liika hiiva jää maistumaan lopputulokseen ja kerrostuu pullojen pohjalle sekä tekee juomasta sameaa. Sima aloittelee käymishommiaan huoneenlämmössä vuorokauden, jonka jälkeen sen voi siivilöidä pulloihin ja lisätä mukaan niitä rusinoita ja 1 tl sokeria. Jääkaapin hellessä huomassa sima viettää viikon, jonka jälkeen se on valmista. 

Mustikka-vaahterasiirappisima (koe-erä)
2 litraa vettä
130g fariinisokeria
70g taloussokeria
70g vaahterasiirappia
200g mustikoita
1 sitruuna
ihan pieni nokare hiivaa, siis puolikkaan herneen kokoinen

Kiehauta 2 litraa vettä kuumaksi esim. vedenkeitintaktiikalla. Sekoita mukaan fariinisokeri, taloussokeri ja vaahterasiirappi sekä mustikat. Skyrin purkit on näemmä olleet hyötykäytössä jo viime syksyn mustikkametsässä. Yhdessä purkissa on kiva noin 100g kerta-annos. On olleet leivonnassa ja puurosovelluksissa mahdottoman käteviä pieniä määriä. Tämä ei ole piilo- eikä suoramainontaa, satun vain pitämään tuotteesta ja sen pakkauksesta kovasti.


Viipaloi sitruuna ja poista se valkoinen osa, jotta juomasta ei tule sen takia kitkerää. Odottele seoksen jäähtymistä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten pieneen vesimäärään liotettu hiiva joukkoon. 

Sitten vain odotellaan huomiseen iltaan ja pullotushommiin. Siman annetaan siis käydä huoneenlämmössä vuorokausi ja sen jälkeen odotellaan viikko jatkojalostumista jääkaapissa. 

Ensi viikonloppuna voidaan kilistellä maistajaisia. Voit toki kokeilla simaa jo ennen sitä, mutta makutakuuta ei tuotteilla vielä ole. Tavallista simaa olen toki tehnyt ennenkin, mutta en koskaan ole laittanut ohjetta talteen - sama jännitys joka vuosi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)