tiistai 28. huhtikuuta 2015

vappua espanjalaisittain - churrot




Jos munkkien paistaminen on jäänyt viime tippaan eikä ole aikaa kohottaa pullataikinaa tuntikausia, tee tarjottavaksi espanjalaisia munkkiherkkuja churroja. Niiden valmistus on paljon perinteisiä munkkeja nopeampaa, mutta kyllä näissäkin oma koukkunsa näkyi olevan. Nimimerkillä: vasta kolmas taikina onnistui tälläkin kertaa...

100g voita
21/2dl vettä
ripaus vaniljasokeria
maun mukaan kanelia
 1/4tl suolaa
21/2dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vesi, vaniljasokeri, kaneli ja suola.
Seoksesta nousee aivan huumaavan ihana tuoksu keitettäessä: kanelia ja vaniljaa. Halutessaan mukaan voi lisätä vaikkapa sitruunaa mehun muodossa. 

Tässä kohtaa on ratkaisevaa, että seoksen antaa kiehua! Pari ensimmäistä kokeilua meni pieleen luultavasti juuri tässä kohtaa: jauhoja lisätessä liemi ei ollut tarpeeksi lämmintä eivätkä jauhot lähteneet kypsymään.  Sovelsin ja muka etsin oikoreittiä sulattamalla rasvan mikrossa ja lisäämällä siihen vettä. Lopputulos muistutti kovasti eclair-leivosten pieleen mennyttä tuulihattutaikinaa. Etsin netistä uuden ohjeen, kun luulin kirjoittaneeni reseptin itselleni huonosti ylös. Jälleen moka samassa kohtaa...tämän jälkeen tajusin noudattaa omaa ohjettani sanatarkkaan ;)

Kiehuvaan nesteeseen lisätään siis jauhot ja sen jälkeen vatkataan voimakkaasti kunnes taikinasta muotoutuu pallo. Tämä vaatii jonkin verran voimaa ja kärsivällisyyttä, mutta on olennainen vaihe onnistumisen kannalta. Taikinan voimakas vatkaaminen jäähdyttää ja kuivattaa sitä jonkin verran, mutta silti seuraavan vaiheen kananmunien lisääminen on tehtävä yksitellen ja huolellisesti vatkaten. Itse käytin sähkövatkainta. Alla olevassa kuvassa malliesimerkki siitä, miltä valmiin taikinan kuuluisi näyttää: juuri sopivaa pursotuspussiin laitettavaksi. Itse käytin suurta tähtityllaa tähän hommaan.


Kuumenna öljyä paksupohjaisessa kattilassa tai padassa noin 170 asteiseksi. Pursota taikinaa öljyyn ja katkaise nauha keittiösaksilla, kun se on tarpeeksi pitkä. Paista kauniin ruskeiksi ja nosta leivinpaperin päälle reikäkauhalla. Pyörittele jäähtyneet, mutta lämpimät churrot sokerissa. Muista varata rasvalla uppopaistaessa viereen kattilankansi mahdollisen rasvapalon tukahduttamiseksi. Eikä koskaan kuumaan rasvakattilaan saa laittaa vettä! Ei varsinkaan rasvapalon sammuttamiseen.
Valmiit churrot nautitaan perinteisesti sulatetun suklaan kera. Me veimme juhlahetken hieman pidemmälle dippaamalla sulatetun suklaan joukkoon muitakin herkkuja: hedelmiä ja poppareita.
 Muistan tehneeni churroja joskus vuosia aiemmin gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kasvisrasvalevitteestä, jolloin niistä tuli sekä gluteenittomia että maidottomia. Tätä variaatiota en uskaltanut samalle iltaa lähteä kokeilemaan uudelleen, mutta ehkä joskus myöhemmin pölyn jo laskeuduttua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)