lauantai 30. toukokuuta 2015

Kaurapuurosämpylät


Hitaat viikonloppuaamut on vaan niitä parhaita. Siis ne oikeasti hitaat, kun allekirjoittaneellakaan ei ole kiire tai edes menoa minnekään koko päivänä. Silloin keitän tahallaan liikaa kaurapuuroa. Silmämääräisesti keiteltynä puuroa tulee lähes joka kerta melkein 4 dl liikaa ja minulla on sitä varten juuri täydellinen sämpyläresepti. Ohjeen olen napannut joskus jostain reseptivihkooni, joten alkuperäistä lähdettä en osaa teille nyt kertoa.

Puurosämpylät

4 dl puuroa
3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl suolaa
8-10 dl jauhoja (vehnä, speltti jne.)
1 rkl ruokaöljyä 


Itse mittaan lämpimän puuron sekaan kylmän veden, jolloin seoksesta tulee yleensä suoraa pikkuisen reilua kädenlämpöistä ilman suurempia kikkailuja. Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan sekoittamaan hiiva puurovesi-seokseen. Sen jälkeen sen pitäisi antaa kuplia viitisen minuuttia. Tämän vaiheen jätän nykyisin jo surutta pois, sillä käytän kuivahiivaa ja lisään sen jauhojen joukkoon. Hyvin kohoavat tälläkin taktiikalla. Syy kuivahiivan käyttöön löytyy pelkästään kiireettömän aamun tavoittelusta - aina ei tiedä etukäteen koska tekee mieli keittää liikaa puuroa.

Puuro-vesiseokseen lisätään siis hunaja ja suola. Sen jälkeen muutamaan jauhodesiin sekoitetaan pussi kuivahiivaa ja kaadetaan se joukkoon. Loppujauhot vaivataan sekaan muutamassa osassa. Loppupuolella mukaan lisätään öljy. Taikinaa ei tarvitse alustaa: riittää että taikina on tasaista. Taikinan kuuluu jäädä tahmaiseksi. Sitä voi myös maustaa vaikkapa porkkana- tai juustoraasteella. Tähän hätään ei nyt löytynyt muuta koristeeksi kuin kaurahiutaleita, mutta ne olivat ihan mukavan makuisia ja näköisiä. 

Kohota taikinaa liinan alla vähintään puoli tuntia. Oma kohotusaika vaihtelee muiden touhujen ja oleskelun mukaan puolesta tunnista ylöspäin. Nosta taikinaa ruokalusikalla keoiksi pellille ja jätä paisumisvara. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Huomaa että sämpylät eivät saa kovin paljon päältä väriä. Tarkista kypsyys pohjasta. Jos käytät päällä juustoraastetta, näet siitä kypsyyden helpommin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)