tiistai 5. toukokuuta 2015

Pulled Pork-voileipäkakku - gluteeniton ja maidoton

Ihastuin pulled porkiin alias nyhtöpossuun pari vuotta sitten, kun sen paistaminen ei ollut vielä niin suuressa suosiossa kuin nyt. Seurasin satunnaisesti telkkarista Sikke Sumarin kokkausohjelmaa ja possun valmistaminen vaikutti mukavan helpolta hommalta. Keräsin rohkeutta vuoden päivät ennen kuin uskalsin tehdä rennosta bileruuasta jotain niinkin hienostunutta tarjottavaa kuin voileipäkakkua. Ajankohdaksi valikoitui neitokaisen synttärit viime kesänä.Muumisynttäriteeman mukaisesti kakku oli nimetty Hemulin kukkakedoksi.


Suunnittelimme vappupiknikin menua tälle vuodelle. Jokunen vuosi - siis 9 vuotta - sitten mieheni toi meille yllärinä voileipäkakkua Torinrannan laiturille, joten vanhojen aikojen kunniaksi päätin tehdä jälleen kyseistä herkkua. Ruokarajoitteinen ystäväni oli tulossa mukaan, joten hänetkin täytyi huomioida ruokalistaa suunniteltaessa. Tavallisesta kaavasta poiketen päätin tarjota kaikille gluteenitonta ja maidotonta voileipäkakkua. 

Pieni Pulled Pork-voileipäkakku - gluteeniton ja maidoton

1 paketti gluteenitonta paahtoleipää
kivennäisvettä kostuttamiseen
n. 500g valmista pulled porkia
coleslaw-salaattia
punasipuli
öljyä paistamiseen
suolaa 
sokeria
mustapippuria
majoneesia
haluamasi koristeet

Valmista pulled pork valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Kaikkein parasta tulee, kun kypsytät itse lihan itse uunissa, mutta jos aikaa ei ole tuhlattavaksi, voit käyttää kaupan lämmitettäviä versioita. Einesten käyttäminen vaikuttaa makuun, joten mieti kannattaako kiirehtiä tässä kohtaa niin kuin allekirjoittanut teki vappuvalmisteluissa.

Leikkaa sipuli kahtia ja kuumenna öljy kuumaksi paistinpannulla. Nakkaa sipulit joukkoon ja anna paistua hetki. Lisää pieni ripaus sokeria sipulien joukkoon niin saat niistä mehukkaita. Kääntele sokeri hyvin sipuleihin ja jatka maustamista suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Älä polta tai kärryytä sipulia liian kauan. Sipulin täytyy olla kypsää eli pehmeää, mutta ei mössöä. Laita odottamaan kakun kokoamista.

Tee maailman parasta majoneesia ja mausta se esim. kurkulla tai paprikalla. Valkosipulikin käy, mutta tee miedonpaa yhden kynnen versiota. Kakun koristelussa voi käyttää myös majoneesia, jolloin kannattaa tehdä uusi annos.


Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois. Asettele 4 leipää neliön muotoon ja kostuta paloja hieman kivennäisvedellä. Voitele leivät reilulla majoneesi kerroksella. Levitä päälle coleslawta, pulled porkia ja paistettua sipulia. Leikkaa sitten taas toiset 4 leipää ja tee toinen samanlainen kerros. Koristelussa vain mielikuvitus on rajana, mutta täytyy kyllä sanoa etten ole erityisen hyvä tai kekseliäs tässä hommassa. Tällä kertaa tein paprikamajoneesia, johon lisäsin pieniä paprikan palasia rakennetta ja makua tuomaan. Se koko komeuden päälle ja loppusilaukseksi pikkuisen porkkanaa ja muuta värikästä.


Jos teet voileipäkakkua maidollisena versiona, koristelussa voi käyttää vaikka sulatejuustokukkia. Tämä kuva on viime kesän kokeiluversiosta. Muista aina tarkistaa tuoteselosteesta gluteenittomuus ja maidottomuus, sillä esim. vehnää tungetaan mitä ihmeellisimpiin paikkoihin eineksiä valmistettaessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)