keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kaiken maailman kokkausohjelmat!

Eilen illalla venytin henkilökohtaista nukkumaanmenoaikaani aivan reilusti, jotta pystyin katsomaan Suomen Paras Leipomo-finaalin. Jokunen jakso jäi välistä kiireisellä perheenäidillä, mutta ehdottoman mukava muutos edelliseen tuotantokauteen verrattuna oli se, että pohjoisen leipomot oli huomioitu tällä kertaa. Paikallinen näkökulma lisää ohjelman kiinnostavuutta ainakin omalla kohdallani. Myös Suomen kaunein koti kuuluu ohjelmiin, joita itse katson ja senkin kohdalla kävi aivan samoin. Ensimmäisen kilpailusarjan jälkeen jäi vain kysymys - eikö meidän maakunnissa ole yhtään kaunista kotia?

Mutta takaisin eilisillan televisiotarjontaan. Onnea MBakery voitosta! Sokerikoristeet oli aivan mielettömän kauniita. Myös toiseksi tullut Huovisen Leipomo luo mahtavia ja maistuvia tuotteita - ne on kokeiltu aivan omin makunystyröin. Konditorian riemuvoittoa ja iloittelua seurattuani käänsin kanavan yle teeman puolle. 

Elävä Arkisto antoi sillä puolella parastaan: Tulkaa meille kylään. 15. helmikuuta vuonna 1968 lähetetyssä ohjelmassa valistetaan kodin hengettäriä rennosta ja iloisesta juhlien järjestämisestä. Kaikkein suurimman hilpeyden minussa aiheutti kertojan, nuoren Pirkko Savisaaren, opastus katsojille totisena melkein tuimana - naama näkkärillä. Televisio on todellakin ollut totinen asia, neuvoja ja opettaja tuohon aikaan. Kotitalousteknikko rouva Elli Vainio kokkaa ja näyttää esimerkkiä tekemällä katajakaljaa, pitsaa ja salaattia sekä appelsiinilottaa. Esiintyminen on totista myös rouva Vainion osalta. Luulisin ohjelmassa esiintyneiden hankalanmallisten muovikippojen olevan ensimmäisiä tupperin tuotteita, koska niitähän jokainen järkevä rouva käyttäisi.

Tiesittekö muuten, että porkkanaraaste kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua, sillä muuten sen vitamiinit karkaavat! Tarina kertoo että vitaamiinien määrä puolittuu parissa tunnissa. En tiennyt minäkään...
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/30/tulkaa-meille-kylaan

"Lastenkutsuilla syödään terveellisesti" esittelee Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon suulla vuoden 1970 ravitsemusvalistusta: vitamiineja, kaloreita ja jälkimmäisten nauttimista oikeaan aikaan- kellonlyömälleen.

 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/17/keittiomestarit-kolmonen-ja-vanamo-lastenkutsuilla

Otapa mukava asento ja matkaa ajassa taakse päin. Elävän arkiston puolelta löytyy paljon materiaalia ajasta, jonka omassa arjessamme pystymme unohtamaan täysin. Se on kuitenkin ollut todellisuutta vanhemmille tai isovanhemmillemme. Minä ainakin tunnistan oman mummini kahvipöydän ensimmäisen pätkän alustuksesta. Vieläkin 70 vuoden kynnyksellä kahvipöytä lastataan täyteen ja joka sorttia täytyy maistaa =) Mummi on kyllä ihana <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)