sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Pääsiäsimunien värjääminen partavaahtotyylillä

Kananmunien värjääminen pääsiäiseksi ei ole koskaan kuulunut omiin tapoihin tai perinteisiin. Joskus muksuna velipojan kanssa on taidettu vesiväreillä koristella, mutta hailakat värit ei jotenkin ole mun juttu. Ja vaivaa homma tuntui vaativan, kun puhalleltiin kuoria tyhjäksi.

Olen töissä päiväkodissa ja lasten iloksi ja oman motivaation vuoksi koetan aina etsiä uusia menetelmiä, teemoja ja tapoja tehdä töitä. Pinterest on osoittautunut aika hyväksi ideapankiksi kädentaitoja ajatellen. Myös instagramin kautta voi löytää kivoja juttuja, kun osaa käyttää oikeita hakusanoja.

Partavaahtovärjäämisen ohjeen olen muistaakseni ottanut AThrifty Mom-sivustolta mutta muokkailut sitä sitten omaan tarkoitukseen sopivaksi. Sivusto on englannin kielinen, mutta ohjeet tiivistettynä ovat tällaiset (vapautan itseni vastuusta mikäli olen ymmärtänyt ohjeissa jotain väärin):

Tarvitset kulhon, partavaahtoa (geeli ei käy), elintarvikeväriä, coctail tms. tikun ja keitettyjä kananmunia 


Suihkuta vaahtoa tasainen kerros astian pohjalle ja lisää elintarvikeväriä muutama tippa/väri. Kannattaa valita päävärejä, jotka sekoittuessaan saavat aikaan kivoja puhtaita värejä. Kovin montaa erilaista ei myöskään kannata laittaa mutta vähintään siis kahta. Sekoittele väripisteet tikuilla marmorointityyliin.
Muna sekaan ja sitten sitä pyöritellään tuolla astiassa esim lusikkaa apuna käyttäen. Koko komeus vaahtokerroksineen nostetaan paperin päälle tai rasiaan kuivumaan



 
 Odottele muutama tunti ja taputtele ylimääräinen vaahto pois pinnasta. Omani lötköttivät huoneenlämmössä yön yli eli niistä ei syötäväksi ole, mutta muutoin alkuperäislähde kehottaa tekemään näitä pääsiäispöytään jopa ravinnonlähteeksi. 
Näitä partavaahtomunia viikon pyöritelleenä olen kuitenkin pikkuisen epäileväinen noiden syömisen ja ylipäätään ruokapöytään viemisen suhteen. Ne nimittäin haisevat edellen Gilettelle, eikä tuoksu varsinaisesti sytytä ruokahalua. Kuorihan suojaa toki itse ruokaa mikäli munia säilyttää viileässä, mutta silti! 

Askartelutarkoitukseen on mielestäni aivan täysin turhaa hassata syötävää ruokaa! Kokeilin siis töissä ko. tekniikkaa styroks- ja massapallo muniin. Taktiikka oli sama, mutta maali kuvassa alhaalla näkyvää:




 










Partavaahdolle tuoksuivat nämäkin, mutta haju antautui pikkuisen, kun munien päälle suihkutti kiiltävän lakan/ siveli vesi-liimaseoksella varovasti.

Kauniitahan nuo ovat ja hauskoja tehdä, mutta että ruokapöytään...
Loppu vaahto käytettiin luovasti maalailuhommiin




Muokkaus16.3.2015: ystäväni vinkkasi, että tuon lakkaamisen/liimavesiseoksen voi jättää pois kokonaan jos partavaahtoa ja erikeeperiä laittaa samassa suhteessa ennen maalin laittamista. Toki sitten ei voi antaa ässähtää sen maalin tuntitolkulla, koska kuivaa juurikin siihen muotoon missä on. Kokeilu aiheeseen liittyen harkinnassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ennen julkaisua viesti tarkistetaan mahdollisten roskapostien varalta =)